Titel: Lappen såg vitra

Meddelare: Arrendator Zakarias Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Lappen Mattias Jonsson dog i våras. För en fyra eller fem år sedan hade han varit ut för att se ett par kvinnor av de osynliges släkte. De var förstås lappklädda. De satt högt uppe i ett tvärbrant fjällvägg, dit ingen vanlig människa kunde komma. Han stod länge och betrakade dem, och han var så nära, att han kunde se, att de satt och pratade med varandra, men han kunde inte höra något av va de sade. Men då såg han bort som allra hastigast och sedan var de försvunna. Han hördes inte förr ha trott på något sådant, men nu förstod han, att det måste finnas folk, som i vanliga fall är förborgade för oss.